Jak vařit zdravě a zároveň chutně


Kdosi jednou řekl, že člověk může jíst buď zdravě a nebo chutně. Mnoho z vás jistě ví, že podobné fráze již dávno neplatí. Rozhodně ne v dnešní době, kdy máme tak obrovský výběr zdravých potravin, možností a všemožných alternativ téměř všech produktů, na které si jen vzpomeneme. Pokud i vás trápí dlouhotrvající nespokojenost se svým tělem, různé zdravotní obtíže a nebo problémy spojené s nadváhou, popřípadě intolerance na různé konkrétní potraviny, je čas poohlédnout se po něčem, co vám pomůže vaši kuchyň trochu odlehčit, ale zároveň vás neochudí o radost z vaření.

muffiny s polevou

Proč je tak snadné jít zároveň zdravě i chutně? Mnoho alternativ ke všem možným ingrediencím nalezneme jednak v nejrůznějších formách a jednak jsou tak kvalitní, že často ani nepoznáte rozdíl při jejich konzumaci. Mluvíme zde například o těstovinách nebo mouce, případně pečivu – zde bývá rozdíl na chuti výrobků patrný skutečně jen zpočátku. Pokud si na dané potraviny zvyknete, vaše tělo již nebude vyžadovat nic jiného.

Začít můžeme třeba právě u pečiva. Běžné pečivo z bílé mouky zkuste nahradit bezlepkovou variantou, případně celozrnným pečivem – zde je dobré dávat si pozor na složení jednotlivých výrobků. Ne každé celozrnné pečivo je skutečně zdravé, musíme v jeho složení dávat pozor na množství celozrnné mouky, která byla použita při výrobě – čím více, tím lépe a tím bude produkt stravitelnější.

vyválené těsto

Když je řeč o mouce, až příště zavítáte do obchodu se zdravou výživou, zkuste věnovat čas objevování nových druhů a jejich postupnému testování. Za nás můžeme doporučit třeba mouku žitnou, špaldovou, kokosovou, mandlovou, amarantovou, rýžovou, ovesnou nebo třeba čirokovou. Každá vyniká v něčem trochu jiném, a navíc je skvělé, že je můžete v rámci pečení různě kombinovat. Ani cena špaldové mouky https://www.nakliceno.cz/mouky/spaldova-mouka/ není tak vysoká, jak by se na první pohled mohlo zdát – vydrží vám opravdu velmi dlouho.